Skip to content Skip to footer

Bachove cvetne esence

PRINAŠAJO OLAJŠANJE, MIR IN VEČJO JASNOST

Avtor Bachove cvetne terapije Edvard Bach je želel zdravilo, ki bi bilo primerno za vse in bi si ga lahko vsak sam pripravil. Razmišljal je, da je treba zdraviti vzroke, in ne samo simptomov. S pomočjo uradne medicine in kemičnih zdravil simptomi lahko izginejo, a se dostikrat vrnejo ali pa jih nadomestijo neki novi, stranski učinki zdravil pa povzročijo dodatno škodo. Želel je najti zdravilo, ki bi zdravilo v osnovi, torej prave vzroke, te pa je on videl v negativnih čustvenih stanjih, ki trajajo dalj časa. Negativna čustva so nam po njegovem dana kot kažipot, kot opomin, da v življenju kaj spremenimo. Mišljeno je, da se z njimi ukvarjamo na duševni ravni. Včasih tega nočemo ali ne moremo in takrat nam grozi, da se prenesejo na telo, kjer postanejo bolezenski znaki toliko moteči, da jih ne moremo več ignorirati. Bach pozna 38 negativnih vzorcev čustvovanja, ki jih Bachovi cvetovi pomagajo spremeniti v pozitivna. Cvetnih esenc je 37, 38. esenca je studenčnica, ki je pripravljena na enak način kot cvetovi. 39. esenca pa je rešilno zdravilo.

ZA VSAKO BOLEZEN …

Esenca trepetlike pomaga pri občutljivem čustvenem stanju, ko se človek pretirano občutljivo odziva na vse iz okolice – kot da bi imel eno kožo premalo. Začuti energije v prostoru, v drugih ljudeh, ne ve, pa od kod to prihaja in ga to moti. S pomočjo trepetlike se zave, da je njegova senzibilnost dar in da mora znati z njo ravnati. Esenca macesna je esenca samozavesti, okrepi nas pri težavah s samozavestjo. Krinkar pomaga razvijati pogum. Gorjušica je cvet svetlobe, jemljemo jo takrat, kadar se nam zdi, da je nad naše življenje prišel črn oblak in je vse prekril. Omogoči nam videti luč na koncu tunela. Hrast je za ljudi, ki imajo močan čut dolžnosti in vztrajajo pri delu tudi takrat, ko vsi ostali odnehajo. Takim ljudem esenca hrasta pomaga umiriti se in si dovoliti počitek. S pomočjo esence tavžentrože zaščitimo svoj osebni prostor, se naučimo reči ne. Pomaga do zavedanja, da je prav, da sebe postavimo na prvo mesto, da je to tudi za druge najboljše, kar jim lahko damo. Rožič ali himalajska plavica je edina rožica, ki ni rasla divje, ko jo je Bach začel uporabljati, ampak jo je našel gojeno na vrtovih. Pomaga začutiti sebe, svoj notranji glas, in zbrati pogum, da tisto, kar začutimo kot pravo za nas, v resnici tudi živimo. Pri žalosti pomaga betlehemska zvezda, to je prevod iz angleščine, botanično se imenuje kobulasto ptičje mleko. Olajša predelovanje hudih stvari, ki smo jih v življenju doživeli, travm, ki v nas delujejo kot blokada.

ŽIVLJENJE ZDRAVNIKA BACHA

Bachovo življenje je zanimivo samo po sebi. Bil je človek, ki je začutil notranje znanje in bil nanj pozoren. Že v otroštvu so ga zanimali ljudje in to, kaj povzroča njihove bolezni. Pozneje je kot zdravnik, imunolog in bakteriolog, ugotavljal, da se določeni rodovi črevesnih bakterij pojavljajo samo pri ljudeh, ki imajo določen karakter. Kasneje je postal homeopat, a je še vedno želel najti zdravilo, ki bi bilo povsem naravno, ne bi vsebovalo strupov in bi zdravilo v osnovi – torej vzroke in brez stranskih učinkov. Sedem let pred smrtjo je opustil uspešno zdravniško prakso v Londonu, se preselil na podeželje ter začel iskati to pravo zdravilo. Moral je imeti veliko zaupanja in poguma, da si je z vsem svojim medicinskim znanjem upal ljudi zdraviti s preprostimi rastlinicami. Umrl je star petdeset let, takoj po tem, ko je oznanil, da je njegovo delo zaključeno. Grozilo mu je, da bo izgubil zdravniško licenco, vendar ga to ni ustavilo. Odgovarjal jim je, da bo svoje znanje širil naprej, oni pa naj naredijo, kar menijo, da je prav. Popolnoma se je prepustil svoji intuiciji, svojemu notranjemu občutku. Postal je tako senzitiven, da je cvet le položil na jezik in je začutil, pri čem bi lahko pomagal. Sledove svojega dela pa je zapustil tudi v homeopatiji.

KAKO DO CVETNE ESENCE?

Obstajata dve metodi, po katerih se izdelujejo bachove cvetne esence: sončna in metoda prekuhavanja. Tisti cvetovi, ki cvetijo zgodaj spomladi, ko sonce še ne doseže svoje polne moči, se prekuhavajo, tisti, ki cvetijo kasneje v letu, pa se pripravijo po sončni metodi: cvetovi se položijo v studenčnico na sonce za tri, štiri ure. Ta voda se potem zmeša z alkoholom in tako se dobi matična tinktura. Izjemno majhno količino matične tinkture damo v 30-mililitrsko stekleničko alkohola, tako dobimo koncentrat, ki ga uporabljamo samostojno ali pri pripravi osebnih mešanic oz. razredčin.

REŠILNE KAPLJICE

Koncentrat Bachovih kapljic se jemlje le izjemoma za akutna, prehodna stanja. Rešilno zdravilo se na primer jemlje kot koncentrat in to je tudi edina mešanica koncentratov, ki jo je avtor sam pripravil iz petih zelo učinkovitih esenc za prvo pomoč. Uporabimo ga takrat, ko potrebujemo hitro pomoč, ko nimamo časa razmišljati, kaj nam bo pomagalo in kako bomo spreminjali svoje življenje. Rešilno zdravilo deluje le na kratek rok – ko popravi najhujšo škodo, izgubi učinek.

NISO ČUDEŽNO ZDRAVILO

Originalen Bachov pristop je, da se človeka gleda kot posameznika, kot celoto, in se zanj pripravijo esence, ki ustrezajo njegovemu takratnemu čustvenemu stanju. Vendar ne gre tako, da bi si izbirali po željah. Ko bi si na primer želeli biti pogumnejši, bi začeli uživati krinkar, ko bi želeli biti tolerantnejši, pa  bukev … Kadar opazimo, da nas v zadnjem času nekaj zelo moti, takrat si lahko izberemo na primer esenco cveta bukve, da nam pomaga pri pridobivanju večje tolerantnosti. Če izberemo napačno mešanico, ni nevarno, to pomeni le, da mešanica ne bo delovala. Učinki Bachovih cvetov so zelo nežni. Vsak takoj začuti večji mir, prinesejo mu olajšanje, tudi večjo jasnost. Delujejo na naše ozaveščanje. Niso pa čudežno zdravilo, ki bi za nas v hipu vse rešilo. Navznoter nas krepijo, vse, kar je potrebno, pa naredimo sami. Bachove esence so primerne za nas takrat, ko smo se pripravljeni poglobiti v svojo situacijo in tudi kaj spremeniti. Z esencami moramo sodelovati.

Ne moremo trditi, da Bachove kapljice zdravijo telesne bolezni, oprijemališče so namreč čustvena stanja. Dejstvo pa je, da je nekdo, ki je umirjen, živi izpolnjeno življenje in sledi svojemu veselju, tudi bolj zdrav. Kapljice tudi niso nadomestilo za zdravniško pomoč, kadar je ta potrebna. Vendar se priporoča, da ob pomoči uradne medicine jemljemo tudi kapljice, te gredo namreč skupaj z vsemi oblikami zdravljenja. Bolnike krepijo v njihovem zaupanju in optimizmu in to so kvalitete, ki pomagajo pri vsakršni vrsti zdravljenja. Poleg tega pomagajo odstranjevati stranske učinke kemičnih zdravil.

OMOGOČAJO PRISTEN STIK S SABO

Bachove kapljice pomagajo ljudem s čustvenimi težavami, strahovi, nemotiviranostjo, z jezo, mnogi se znajdejo v življenjski stiski, pred neko odločitvijo, in lahko dobijo podporo od Bachovih cvetov. Cvetne esence so učinkovite pri alergijah, te se pogosto omilijo, saj imajo izvor v čustvenih stanjih. Ko živimo tako, da se zavedamo svoje vrednosti pa tudi svojih želja in jim sledimo, smo mirnejši in bolj zdravi. Vendar pa Bachove esence ne morejo rešiti težav, če ob tem ničesar ne spremenimo v življenju. Esenca oljke na primer pomaga regenerirati človeško telo in duševnost pri izčrpanosti. Seveda ni smisel v tem, da bi človek jemal to esenco, hkrati pa iz sebe hotel iztisniti še zadnje atome moči. Oljka mu bo pomagala ozavestiti, da potrebuje počitek in da drugače ne gre. Kapljice torej niso namenjene temu, da bi jih izrabljali za doseganje nekega cilja. Človeku omogočajo pristnejši stik s samim sabo, potem pa iz notranje modrosti počne tisto, kar je zanj najbolje. In tisto, kar je najbolje zanj, je posledično najbolje tudi za vse okoli njega.

PRAVI IZBOR

Kako izbrati pravo mešanico zdravil? Obstaja več metod, ena je pogovorna. Podobno dobro ali včasih bolje kot pogovorna metoda delujejo tudi senzitivne metode izbiranja, na primer z nihalom. Vendar je za človeka premalo, da mu nekdo z nihalom v petih minutah izbere zdravilo in z njim ne spregovori besede. Človek namreč ne potrebuje le stekleničke, ampak zdravilno deluje že pogovor. Pogovor je torej osnova. Zlasti otroci do osmega ali devetega leta intuitivno zelo dobro izberejo pravo esenco. Na ta način pa lahko izbirajo tudi odrasli, če jim je metoda seveda blizu. Intuitivno lahko izbiramo tudi s pomočjo kart, teh obstaja cela zbirka.